Ta sałatka z tuńczykiem jest pożywna, a nietucząca. Idealna na lekką kolację lub przekąskę

Dodano:
Sałatka z tuńczykiem Źródło: Shutterstock / Elenadesign
Sałatki są idealne na przekąskę i kolację. Zwłaszcza gdy chcemy zjeść coś pożywnego, ale niezbyt kalorycznego. Dziś zapraszam was na lekką, przepyszną sałatkę z tuńczykiem. Jest tak apetyczna, że nikt jej się nie oprze i każdemu wyjdzie na zdrowie.

Zawsze lubiłam sałatki. Głównie za ich prostotę, smak i lekkość. Jednak od Nowego Roku stały się też moim sprzymierzeńcem w walce z nadmiarowymi kilogramami. Jem je na przekąskę i na kolację, bo z pewnością od nich nie utyję. Co więcej, wspomagają odchudzanie. Jedną z moich ulubionych sałatek jest ta z tuńczykiem. Zachwyca kolorami, smakiem i pożywnością. A robi się ją 15 minut.

Z czego zrobić lekką, pożywną sałatkę?

Lekkie i pożywne sałatki są idealne na czas odchudzania. Nasz organizm nie ma problemu z ich trawieniem, nie obciążają zbytnio żołądka, a przy okazji dostarczają wartościowych składników. Ważną rolę w tych sałatkach powinny odgrywać składniki bogate w białko i ubogie w niezdrowy tłuszcz. Takimi produktami są np.: filet z piersi kurczaka czy indyka, ryby, jajka, twarogi i rośliny strączkowe.

Podstawę stanowią oczywiście warzywa. Tu warto postawić na sałatę lub kapustę pekińską, które są niskokaloryczne i dobrze komponują się z wieloma składnikami. Poza tym należy dodać też inne warzywa, różniące się teksturą, kolorami i smakiem, tak by otrzymana potrawa była też smaczna i apetyczna.

Jak zrobić sałatkę z tuńczykiem i jajkiem?

Najlepszą bazą do sałatki z tuńczykiem i jajkiem są sałaty. Może to być sałata rukola, ale też roszponka, rzymska czy lodowa. Są one niskokaloryczne, lekkie i zajmują dużą objętość, co daje mózgowi sygnał, że dużo zjedliśmy. Taką sałatkę warto też wzbogacić innymi warzywami, tak by powstała soczysta, pełna smaku potrawa.

Przepis: Sałatka z jajkiem i tuńczykiem

Lekka, pożywna sałatka z jajkiem i tuńczykiem

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
10 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
205 w każdej porcji

Składniki

  • 100 g sałaty rukoli
  • 4 jajka
  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
  • 2 pomidory
  • kawałek czerwonej cebuli
  • 1 łyżka musztardy francuskiej
  • 1 łyżeczka płynnego miodu
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie składnikówJajka ugotuj na twardo, wystudź, obierz, pokrój w cząstki. Rukolę opłucz, osusz. Pomidory umyj, pokrój w cząstki. Cebulę obierz, pokrój w piórka. Tuńczyk podziel na kawałki.
  2. Łączenie składnikówPrzygotowane składniki, z wyjątkiem jajek, umieść w salaterce, lekko wymieszaj, dopraw solą i pieprzem. Sałatkę obłóż cząstkami jajek, polej sosem z musztardy, miodu i oliwy.

Co jeszcze można dodać do sałatki z tuńczykiem i jajkiem?

Do sałatki z tuńczykiem i jajkiem można też dodać inne produkty. Dobrze będą pasować tu np. papryka, czarne oliwki, kapary czy cebula. Sałatkę warto wzbogacić posiekaną zieleniną lub ziołami. Doskonale będzie do niej pasować natka pietruszki, szczypiorek albo bazylia.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...